Välbesökt LSS-mässa om daglig verksamhet

Inbjudna var de ungdomar som ska välja daglig verksamhet när de går ut gymnasiet till sommaren. Även de som redan har daglig verksamhet var inbjudna.

− Alla arbetsdagar är roliga, säger Ahmed mycket bestämt. Ahmeds arbetsdag just den här dagen inleddes med att han sandade åt den bostadsrättsförening som han och hans kollegor jobbar åt. Sedan var det APT-möte efter lunch och diskussioner om vad som är bra och dåligt med dagliga verksamheten Cameleonten. Efter det bar det iväg till biblioteket och Cameleotens monter på LSS-mässan.

Daglig verksamhet och LSS
Cameleonten är en av de runt trettio dagliga verksamheter som solnabor kan välja bland. Daglig verksamhet innebär sysselsättning för personer med funktionsnedsättning som är i yrkesverksam ålder, inte utbildar sig och som inte har annat jobb. För att få tillgång till daglig verksamhet så ska man ha rätt till det enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

En win-win
− Vårt samarbete med bostadsrättsföreningar är en win-win säger Ingrid Magnusson,arbetshandledare på Cameleonten. Arbetstagarna hos oss uträttar något viktigt och bostadsrättsföreningen får hjälp med det de behöver för säsongen; sandning, trädgårdsskötsel, plocka skräp och liknande. Arbetstagarna hos oss gör mycket annat viktigt också, som att baka till kaféet de har och jobba i vår second hand affär.

Rätt person ska vara där
Camilla går på dagliga verksamheten Vingen som ligger i Solna centrum. Hon har gått där länge och det lyser i Camillas ögon när hon berättar om allt roligt som finns att göra. Studion, där de övar teater och också har framträdanden en gång i månaden, friskvården med boxning och bubbelbad och mycket annat.
− Men rätt person ska vara där för att allt ska vara riktigt bra, säger Camilla och tittar med mycket värme på Jannice Gancarz som är verksamhetschef på Vingen och Hagavillan.

Jag gillar att stå framför kameran
Samira får sina naglar målade av vice vd:n Lenita Sällström i Unikas monter. Samira ser fram emot att börja på daglig verksamhet på Unika i juni.
− Jag gillar att stå framför kameran, berättar Samira, och på Unika ska jag få vara med och intervjua politiker och andra i tv-soffan som vi ska ha där.
Det glittrar om Unikas monter som visar upp smakprov från shower de sätter upp. Vår inriktning är dans, musik, teater och skönhet berättar Lenita, och vi gör allt själva: skriver sångerna, bygger dekor, sminkar och framträder.

Vad ska man tänka på när man väljer daglig verksamhet?
Ungdomarna som går ut gymnasiet till våren har möjlighet att välja daglig verksamhet för första gången nu. Alla som redan har daglig verksamhet kan också välja en ny när de vill det. Vad ska man tänka på när man väljer daglig verksamhet?
 − Det är viktigt att man utgår ifrån vad man själv vill eftersom det finns många verksamheter att välja mellan. Kontrollera vilken målgrupp den valbara verksamheten vänder sig till, fundera åp vad du är intresserad av och gör gärna studiebesök i flera verksamheter för att kunna jämföra säger Rickard Hagelin från Solna stad som är koordinator för daglig verksamhet. Det allra viktigaste är att man väljer något som man tycker är roligt fortsätter han.

Artikeln är publicerad på Solna stads webbplats.

Nyheter

Lediga platser

Solhjuletgruppen på Cameleonten arbetar på en bostadsrättsförening i Sollentuna.

Pilotfall sökes

Du som lever med långvarig psykisk ohälsa och råkat ut för bristande tillgänglighet.

Cameleonten Media

Nu finns en ny arbetsgrupp på Cameleonten. Vi kallar den för Cameleonten Media.

Fotomodeller på Camelonten

Cameleonten fick en förfrågan om vi hade deltagare som var intresserade av modelluppdrag för bildbyrån Maskots räkning.

Cameleonten undersöker på djupet!

Som ytterligare underlag för fortsatt utveckling av dagliga verksamhetens uppdrag och medarbetares yrkesroll, så kommer vi under de närmaste månaderna genomföra kvalitativa brukarundersökningar.

Nu går det bra för Camilla

Camilla Liljegren har varit knuten till Cameleontens dagliga verksamhet i tre år. Det senaste året har hon haft två olika praktikplatser ute på arbetsplats.

Cameleonten fyller fem år

I år är det fem år sedan Cameleontens dagliga verksamhet startade. Verksamhetschefen Anna Kirch och jobbcoachen Ulrika Sundbom har varit med från starten.

Vi trivs på BRF Solhjulet

Ja, nu är det snart jul och vi har arbetat vårt första halvår på Bostadsrättsföreningen Solhjulet.

Man kan mer än man tror.

Så säger elevassistent Johnny Lundin på Svedenskolan Mälarhöjden. Johnny har själv varit elev både på Svedenskolan Bergshamra och på Häggviks Gymnasium.

Öppna jämförelser

På denna länk från Socialstyrelsen kan du läsa mer om hur det är att jobba hos oss.

Få ett jobb!

Vi på Cameleonten kan hjälpa dig att hitta ett jobb som du trivs med. Vi ger dig det stöd du behöver för att kunna lyckas.

Gör din praktik hos oss

Du som går på gymnasiet och behöver stöd under din praktik kan göra praktik på eller genom oss.